Kluczowym składnikiem dla osób chcących zwiększyć swoją masę mięśniową jest. To właśnie ono stanowi główny budulec mięśni.
Produktów bogatych w białko nie powinno zabraknąć w diecie na masę. Natomiast należy unikać słodyczy, używek, żywności fast food i konserwowej a także tłustych mięs i wysoko przetworzonych wędlin. Białko na mięśnie ma zdecydowanie największy wpływ. Poza tym, że przyspiesza budowę masy mięśniowej, zapewnia właściwy przebieg procesów regeneracyjnych.
Dlatego też dietetycy zalecają sportowcom jego spożywanie w ilości od 1, 2 – 1, 7 gram na kilogram masy ciała. Co bardzo istotne spożycie białka powyżej 2 gram nie poprawia budowy tkanki mięśniowej. Dla osób o umiarkowanej aktywności fizycznej spożycie białka powinno zawierać się w przedziale od 0, 8 do 1, 2 gram na kilogram masy ciała na dobę. Z kolei zaś zapotrzebowanie osób dobrze wytrenowanych znajduje się raczej w dole widełek.
Zarówno w przypadku sportowców, jak i osób amatorsko uprawiających sport nadmiar białka nie jest wskazany, dlatego że dodatkowe proteiny nie przekształcają się już w mięśnie lecz mogą w niektórych przypadkach nawet zwiększyć tkankę tłuszczową. Ponadto zwiększają ryzyko kontuzji i wszelkiego rodzaju urazów.